Teveel focussen op gezondheid ook schadelijk

Er zijn genoeg mensen die zo geobsedeerd zijn met hun gezondheid dat ze er ziek van worden. Het klinkt voor de meeste mensen zeer onwaarschijnlijk, maar wie in te hoge mate op blijft letten op wat er gegeten, gedronken en gedaan wordt, die kan overspannen of ziek worden van het dwangmatig bezig zijn met een gezond leven. Daarnaast is er nog een nadeel aan te noemen; het altijd hiermee bezig zijn, leidt er automatisch toe dat er nauwelijks meer genoten kan worden. De persoon in kwestie kan zich immers nergens anders op richten dan het uitrekenen van de calorie├źn, de toegevoegde suikers en het aantal meters dat er gelopen is. Teveel focus is nooit goed, ook niet wanneer het op gezondheid aankomt.

De gulden middenweg

Ook wanneer het aankomt op een gezond leven en het vermijden van overgewicht en ziektes, ook dan is er sprake van het zoeken van de gulden middenweg. Er wordt meer dan eens gezegd dat de meeste gezonde mensen het oudst worden, maar het minst hebben geleefd. Dit is overtrokken, maar er schuilt uiteraard wel een kern van waarheid in.

De gulden middenweg kan bestaan uit zoveel mogelijk gezond eten, zoveel mogelijk bewegen en af en toe zondigen, gewoon omdat het lichaam er om vraagt. Natuurlijk, er zijn een heel aantal rapporten naar buiten gekomen over het feit dat we helemaal geen suiker nodig hebben in ons eten en drinken, maar wat nou als het lichaam er om vraagt, het gewoon even nodig heeft? Gezondheid lijkt tegenwoordig een probleem te zijn in plaats van een levensstijl en het meest gezonde is dan wellicht nog wel gewoon te luisteren naar wat het lichaam aangeeft en/of een ervaren coach, en niet de tijdschriften.

AndriesTeveel focussen op gezondheid ook schadelijk